Náš starší syn Timi je, co se týče jídla, hodně vybíravý. Každý
den řešíme, co mu připravit k jídlu, aby jedl. Nejí žádné ovoce a jen málo
druhů zeleniny, ale na druhou stranu mu nechutnají ani bonbóny, dorty a jiné
CUKRovinky. Miluje oříšky, zrníčka a piškoty, a protože se snažíme vyhýbat
rafinovanému cukru a jídlo nakupujeme pokud možno BEZ OBALU, zkusila jsem
vyrobit domácí piškoty slazené medem nebo datlovým sirupem. Dopadlo to výborně.

Množství: 1 plech větších piškotů.
Co budeme potřebovat:
cca 100 g celozrnné špaldové mouky (podle konzistence těsta),
2 vajíčka (1 žloutek a 2 bílky),
cca 70g medu, nebo datlového sirupu (pro milovníky sladkého klidně více),
špetka soli (já používám Himalájskou růžovou),
(1 plná lžíce kakaa),
10g kypřícího prášku bez fosfátů (necelý sáček).
Postup:
v jedné míse vyšleháme z oddělených bílků a špetky soli tuhý sníh, v druhé míse vyšleháme žloutek (pouze jeden) s medem. Bílky přendáme ke žloutkové směsi, přidáme prášek do pečiva a kakao a opatrně přimícháváme mouku a promícháváme, aby vzniklo jemné tužší těsto. To pomocí lžíce klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 10-15min na 160°C.
Výroba domácího datlového sirupu:
ve výkonném mixéru rozmixuji cca 10 datlí v cca 1dcl vody (dle potřeby - aby konzistence připomínala med).
v jedné míse vyšleháme z oddělených bílků a špetky soli tuhý sníh, v druhé míse vyšleháme žloutek (pouze jeden) s medem. Bílky přendáme ke žloutkové směsi, přidáme prášek do pečiva a kakao a opatrně přimícháváme mouku a promícháváme, aby vzniklo jemné tužší těsto. To pomocí lžíce klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 10-15min na 160°C.
Výroba domácího datlového sirupu:
ve výkonném mixéru rozmixuji cca 10 datlí v cca 1dcl vody (dle potřeby - aby konzistence připomínala med).
Další inspirace na zdravé mlsání nejen pro děti:
- OŘECHOVÉ PERNÍČKY BEZ CUKRU,
Na piškoty jsem se inspirovala receptem na www.zdravakuchyne.cz
Ahoj, děkuji za recept! Dnes jsem vyzkoušela udělat s medem, jsou moc dobré. Jen by mě zajímalo, jestli se ti je daří upéct kŕupavé jako klasické piškoty z obchodu, protože ta moje “konzistence” byla spíše měkká jako perníčky. :)
OdpovědětVymazatAhoj Hanko, také ti děkuji :) Ano, konzistence je měkčí. Tak mě napadá, co je pak zkusit vysušit v troubě na málo stupňů... Otestuji a dám vědět :) Pokud budeš případně rychlejší, napiš, jestli se podařilo, budu ráda.
OdpovědětVymazatDobrý den. Povedlo se sušení? Chtěla bych je upéct synovi, v krámě je všechno sladký jak cecek.. Díky za odpověď 🙂
VymazatHezký den, úplně jsem na to zapomněla. Zkusím snad brzy.. :)
VymazatDobrý den, také se pridávám s dotazem. Chtěla bych je použít i na vánoce na zdravá vosi hnízda.
VymazatZdravím, myslíte, že by šlo místo medu/sirupu použít datlovou pastu?
OdpovědětVymazatTaké zdravím. Určitě lze použít datlovou pastu - ve stejném poměru jako med. Také ji používám. Recept je staršího data, upravím to v něm. 🙂
Vymazat