Pečení bez cukru a mléčných výrobků (nejen pro vegany)

Všude kolem nás spousta jablek, švestek, hrušek. Všichni v okolí pečou buchty, koláče, muffiny. Ochladilo se a doma v kuchyni u trouby je teď moc příjemně. :) Mám ráda sladké a také ráda peču.


Snažíme se být co nejvíce sugar free a jsme vegetariáni (já a Zbynďa) co nejvíce omezující živočišné produkty a tak jsem se naučila péct bez rafinovaného cukru i bez mléčných výrobků. Jde to a ještě k tomu velmi lehce!

Není potřeba kupovat žádné "extra" suroviny, vystačím si vždy s tím, co máme doma ve špajsce.

Takové pečení se však neobejde bez výkonného mixéru, který snadno rozmixuje například oříšky či semínka na "máslo". My doma používáme OmniBlend.

Není třeba hledat speciální sugar free a veganské recepty, postačí v klasických receptech "chytře" nahrazovat.


ČÍM NAHRAZUJI CUKR

nejčastěji datlovou šťávou:
cca 10 datlí a menší množství (cca 1dcl) vody rozmixuji do pasty (konzistence medu). Mám odzkoušeno, že ať už je v původním receptu jakékoliv množství cukru, pasty dám například do těsta na 12ks muffinů 70-100g.
Med při pečení nepoužívám, dočetla jsem se, že při vyšších stupních se stává toxickým a průmyslově vyrobené sirupy nemáme potřebu kupovat.
Často se však dá vyhnout jakémukoliv tekutému sladidlu, pokud se do těsta přidá například banán nebo hodně rozinek (nebo obojí).

ČÍM NAHRAZUJI MÁSLO

nejčastěji kokosovým olejem (případně olivovým nebo řepkovým). Vždy v poloviční dávce, než kolik má být másla.
Snažím se však vyhledávat takové recepty, kde není oleje (másla) moc potřeba.

ČÍM NAHRAZUJI KRAVSKÉ MLÉKO

"mlékem" rostlinným.
Nekupujeme žádné v obchodě, vyrábíme si jednoduše doma. Příprava trvá klidně jen 1 minutu :) Stačí v mixéru rozmixovat vodu a oříšky/semínka,... s vodou v poměru 1:4.
Našim favoritem je "mléko" kokosové - není třeba kokos předem namáčet, ani po rozmixování scedit přes plátýnko. Prostě rozmixuji sušený kokos s vodou (zmíněnou 1 minutu) a rovnou použiji. Přidáváme ho nejenom do sladkého těsta, ale i při pečení chleba, u kterého kokosová chuť není vůbec znát.
Doma vyrobit lze i "mléko" z ovesných vloček, pohanky, rýže, slunečnicových semínek, ořechů nebo máku. U těchto je však potřeba danou surovinu předtím na pár hodin namočit (vyjma slunečnicových semínek) nebo uvařit (rýži) a dle potřeby případně po mixování přes plátýnko přecedit.

ČÍM NAHRAZUJI VAJÍČKA

nejčastěji lněným semínkem:
1 lžíce rozmixovaného lněného semínka smíchaná se 3 lžícemi vody poslouží jako jedno vajíčko. Je třeba semínko s vodou smíchat v malé skleničce a nechat pár minut, aby vznikla konzistence podobná bílku.
1 vajíčku se také rovná 1/2 středně velkého banánu rozmačkaného na kašičku, nebo 1/4 hrnku neslazené jablečné šťávy (možno k ní přidat 1/2 lžičky prášku do pečiva), nebo 1/4 hrnku oleje (olejem však nenahrazovat více vajec, těsto by bylo mastné), nebo olejovo-práškovou směsí (2 lžíce vody smíchat s 1 lžící rostlinného oleje a se 2 čajovými lžičkami prášku do pečiva).

Ano, je pravda, že koláče, bábovky, ani muffiny slazené sirupem místo rafinovaným cukrem, nebo nahrazením vajíček tolik nevyběhnou, ale co, nám to "neva", pochutnáme si na nich o to více.


Tipy na veganské recepty


2 komentáře:

  1. Moc hezký článek a pěkné shrnutí, jak se dají zdravě upéct sladké dobroty. Peču úplně stejně, jen bych ještě dodala, že vejce dobře nahradí i chia semínka, která dobře drží suroviny pohromadě. Pořád zkouším nové věci, někdy mi to doma projde, jindy ne :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji Martino za doplnění :) Já používám ráda lněné semínko, protože je z našich končin. Chia semínka jsou ale také dobrou volbou. Krásný den a pečení bez živočišných produktů zdar :)

    OdpovědětVymazat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com