Koláč vznikl improvizováním v kuchyni a tak nám zachutnal, že ho někdy peču i 2x týdně. Je výborný jak s jakýmkoliv čerstvým sezónním ovocem, tak i s ovocem z mrazáku. Jahody, borůvky, rybíz, švestky, meruňky, muchovník nebo mix všeho - záleží na vaší chuti a zásobách. Příprava zabere jen pár minut a pohostit můžete hodně lidí.
Těsto je oslazeno banánem a datlemi, mouku můžete použít i bezlepkovou a jedinou živočišnou složku v receptu, kterou jsou vajíčka (my máme zdroj od šťastných slepiček) lze nahradit lněným semínkem.
Jak lze běžné recepty upravit, aby byly sugarfree a vegan, popisuji v článku
A hurá na koláč.
RECEPT
- 2 hrnky mouky (buď špaldové nebo pro bezlepkovou variantu například pohankové, rýžové či na jakou jste zvyklí. Pohanková má výraznou oříškovou chuť, na kterou je třeba si zvyknout.),
- 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva (kupujeme bezfosfátový v 'bezobalu' na váhu. 2 lžičky odpovídají asi jednomu balíčku z běžného obchodu),
- 2 vajíčka od šťastných slepiček (lze je nahradit 6 lžičkami umixovaného lněného semínka namočeného na pár minut do 6 polévkových lžic vody ve skleničce - celý obsah pak vylít do těsta),
- 1 hrnek rostlinného mléka (používám nejčastěji doma jednoduše a rychle vyrobené kokosové - 1/4 hrnku strouhaného kokosu umixovat s 3/4 hrnku vody. Takto lze i jednoduše vyrobit z kešu ořechů, mandlí,... nebo použít jakékoliv kupované),
- 100-150g datlového sirupu (cca 12-15 datlí umixovat s vodou do konzistence tekuté pasty. Nahradit případně jiným kupovaným sirupem),
- 1/4 hrnku oleje (já používám olivový),
- 1 banán (jste-li zvyklí na sladší chutě, použijte raději 1,5 banánu).
Vše smíchat v míse, těsto nalít do vymaštěné koláčové formy (třeba kokosovým olejem), naskládat ovoce a péct na 170 stupňů 45 minut (dozlatova, znáte to :))
Tento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazat