Veganský dort bez cukru nejen pro děti


Před pár dny jsme oslavili druhé narozeniny našeho syna Matea. Nechyběl samozřejmě dort, ovšem nebyl tradiční. Vyrobila jsem takový, který koresponduje s našim životním stylem. Takový, který může sníst dvouleté dítě klidně "celý na posezení".

Zdravé suroviny, raw krémy z ořechů a semínek, žádná umělá sladidla, jednoduchá příprava.

Nejsme vegani a ani nejíme převážně raw, ale upřednostňujeme tzv. živé stravování. K přípravě másel z ořechů a semínek je třeba výkonný mixér.


RECEPT

Korpus:
4 zralé banány,
3/4 hrnku jablečného pyré
(rozmačkaná povařená jablka),
1,5 hrnku špaldové mouky,
1 lžička jedlé sody,
1 lžička skořice.


V míse smíchat mouku, jedlou sodu, rozmačkané banány i jablečné pyré. Vzniklé těsto dát do pečícím papírem vyloženého menšího hlubšího plechu a péct 20 min na 180 °C.

Po upečení z těsta vykrojit 3 či 4 menší kolečka (pomocí nože a většího hrnku či misky).

Já vykrojila 3 kolečka a ze zbývajícího těsta jsem nakrájela menší řezy - kdyby Mateo snědl celý dort sám, aby mohli ochutnat i ostatní. :)


Náplň
Čokoládová tahini pasta:
2 hrnky sezamových semínek (ideálně semínka namočit na 8 hodin do vody, poté propláchnout a nechat usušit - klidně v troubě, nebo použít semínka krátce opražená),
1/2 hrnku oleje (olivového lisovaného za studena),
kostka kvalitní čokolády (množství dle chuti).

V mixéru rozmixovat nejdříve samotná semínka a až vznikne hmota, přidat čokoládu a olej a mixovat do hladké pasty.

Kešu-kokosové máslo:
3/4 hrnku kešu,
1 hrnek strouhaného kokosu,
špetka skořice,
1 lžíce datlového sirupu
(rozemleté datle s vodou), či medu.

Ve výkonném mixéru pomlít kešu s kokosem, dokud se nepřemění na tekuté máslo a v závěru přidat skořici a sirup (med).

Jedno patro jsem promazala čokoládovou tahini pastou a pokladla na kolečka nakrájený banán, druhé patro kešu-kokosovým máslem a opět banán a celý dort pokryla čokoládovou tahini pastou na vrchu posypanou strouhaným kokosem.




Co všechno provádí rafinovaný cukr našemu tělu a proč se mu v naší domácnosti tedy vyhýbáme v článku

BEZ CUKRU, PROSÍM!


Korpus je dle receptu z www.madamecoquette.cz
Foto by Tomáš Hlaváč https://tomashlavac.format.com/

Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com