Tip na výlet pro milovníky přírody - Lánská obora

Nikdy jsem nebyla v Lánech a protože na mě na Facebooku "vykoukl" tip na výlet s dětmi právě do obory v Lánech, vydali jsme se tam. Strávili jsme tam příjemné nedělní slunečné odpoledne.

Procházka převážně lesem, piknik v zpřístupněné části obory, pozorování daňků a jelenů, krmení divokého prasátka, posezení u rybníka a výborná zmrzlina v nedaleké obci při zpáteční cestě do Prahy.

Na okraji obce Lány, přímo na proti Lesní správy Lány je třeba přejít přes malou lávku a silnici a vydat se lesní cestou, která leží napravo od dřevěného trůnu. Tam začala naše cesta Naučnou stezkou Lánská obora. Asi hodinovou pomalou chůzí lesní pěšinou jsme došli do zpřístupněné části obory (nachází se asi v polovině stezky). Ideální místo k posvačení. Je možné využít stolů s lavicemi nebo posedět na trávě. V areálu jsou vyhlídky pro pozorování zvěře při krmení, naučné tabule s informacemi o zde žijících zvířatech, veverky na stromech, jezírko s rybami, i několik herních prvků pro děti.

Kousek od Prahy, žádný problém s parkováním, celý okruh trvá asi 5km a je sjízdný s kočárkem, i na odrážecím kole. Svačinu s sebou :)

- Otevřeno je od 1.května do 30. září. Středa, čtvrtek od 15 -do 18 hodin, sobota od 14 do 18 hodin, neděle a svátky od 10 do 18 hodin.

- Vstupné: 30,- Kč dospělí, 15,- Kč děti do 15 let, děti do 3 let zdarma.

- Krmní zvěře je v sobotu i neděli oficiálně v rozmezí 14 - 15 hodin, ale při naší návštěvě se konalo už kolem 13:30. Krmení znamená, že z vyhlídky je možné v dálce pozorovat traktor, který zvěři přiveze jídlo.



Hned vedle areálu bydlí divoké prasátko - samice Berta. Na vlastní nebezpečí je možné ji krmit. Někdo přinesl suché rohlíky, my ji dali naše oříšky a rozinky.

Po cestě k autu jsme ještě na chvíli zastavili u rybníka Pánova louka. Musí se kvůli němu odbočit z trasy a tím si celou procházku prodloužit asi o kilometr. Krásná příroda, hlasité kuňkání žab, jeden koupající otužilec, pár laviček k odpočinku. Místo dobré k "vypnutí", relaxaci i k hrám. :)

Zmíněná výborná zmrzlina se nachází ve středu obce Kačice. Dům není označen žádným nápisem, pozná se však dlouho frontou zákazníků až ven na ulici (alespoň pokud je víkend a slunečné počasí).

Bylo to fajn a Lány stojí za návštěvu určitě víckrát. Spoustu doporučených míst jsme za jednu návštěvu s malými dětmi nestihli.
Děkuji za inspiraci na výlet blogu www.sdetmivbaglu.cz.

Další tip na výlet s dětmi do přírody:

ZA SPÍCÍM OBREM DO LESOPARKU HORKA - TIP NA VÝLET

Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com