Pro mě jediný a velmi účinný
pomocník nejen v zimních měsících je pečený čaj z plodů aronie
(neboli také černý jeřáb či temnoplodec). Doma mu přezdíváme domácí Coldrex.
Plody aronie mají nejen cenný obsah
vitamínů (především vitamín C), ale také železa, jódu, fluoru, manganu a
dalších mikroelementů, nezbytných pro pevné zdraví a vitalitu.
Množství: cca 6 malých skleniček.
Co budeme potřebovat:
1 kg černého jeřábu (aronie),
10 dkg cukru,
lžičku hřebíčku,
1x celá skořice,
2 citróny (nejlépe bio).
1 kg černého jeřábu (aronie),
10 dkg cukru,
lžičku hřebíčku,
1x celá skořice,
2 citróny (nejlépe bio).
Postup:
Kuličky černého jeřábu propláchneme ve vodě a vysypeme na hlubší plech nebo pekáč, posypeme cukrem, přidáme hřebíček a na kousky nalámanou skořici. Z půlky jednoho citrónu vymačkáme na aronii šťávu, zbylý 1,5 citrónu nakrájíme na menší kousky a také přidáme do pekáče. Vše promícháme a pečeme v troubě na 130–150 °C cca 1hod (dokud směs nepustí šťávu). Poté rozmačkáme, a ještě teplé plníme do horkou vodou vymytých skleniček, utěsníme vyvařenými a usušenými víčky a až do vychladnutí necháme stát dnem vzhůru.
Kuličky černého jeřábu propláchneme ve vodě a vysypeme na hlubší plech nebo pekáč, posypeme cukrem, přidáme hřebíček a na kousky nalámanou skořici. Z půlky jednoho citrónu vymačkáme na aronii šťávu, zbylý 1,5 citrónu nakrájíme na menší kousky a také přidáme do pekáče. Vše promícháme a pečeme v troubě na 130–150 °C cca 1hod (dokud směs nepustí šťávu). Poté rozmačkáme, a ještě teplé plníme do horkou vodou vymytých skleniček, utěsníme vyvařenými a usušenými víčky a až do vychladnutí necháme stát dnem vzhůru.
Uchováváme pro jistotu v lednici. Dle zkušeností vydrží
i několik let.
Dávkování:
1 plnou lžíci na dno hrnku, rozmačkat a zalít teplou (ne vařící) vodou. Pít dle potřeby cca 3x denně (nejlépe hned při známce prvních příznaků nachlazení).
1 plnou lžíci na dno hrnku, rozmačkat a zalít teplou (ne vařící) vodou. Pít dle potřeby cca 3x denně (nejlépe hned při známce prvních příznaků nachlazení).
Tip: neměla jsem bio
citróny, a proto jsem z nich oloupala kůru, kterou jsem využila na
přípravu domácího octového univerzálního čističe.
Žádné komentáře:
Okomentovat