Pomoc při chřipkách a nachlazení - pečený čaj z aronie

Pro mě jediný a velmi účinný pomocník nejen v zimních měsících je pečený čaj z plodů aronie (neboli také černý jeřáb či temnoplodec). Doma mu přezdíváme domácí Coldrex.

Plody aronie mají nejen cenný obsah vitamínů (především vitamín C), ale také železa, jódu, fluoru, manganu a dalších mikroelementů, nezbytných pro pevné zdraví a vitalitu.

RECEPT:
Množství: cca 6 malých skleniček.
Co budeme potřebovat:
1 kg černého jeřábu (aronie),
10 dkg cukru,
lžičku hřebíčku,
1x celá skořice,
2 citróny (nejlépe bio).

Postup:
Kuličky černého jeřábu propláchneme ve vodě a vysypeme na hlubší plech nebo pekáč, posypeme cukrem, přidáme hřebíček a na kousky nalámanou skořici. Z půlky jednoho citrónu vymačkáme na aronii šťávu, zbylý 1,5 citrónu nakrájíme na menší kousky a také přidáme do pekáče. Vše promícháme a pečeme v troubě na 130–150 °C cca 1hod (dokud směs nepustí šťávu). Poté rozmačkáme, a ještě teplé plníme do horkou vodou vymytých skleniček, utěsníme vyvařenými a usušenými víčky a až do vychladnutí necháme stát dnem vzhůru.
Uchováváme pro jistotu v lednici. Dle zkušeností vydrží i několik let.

Dávkování:
1 plnou lžíci na dno hrnku, rozmačkat a zalít teplou (ne vařící) vodou. Pít dle potřeby cca 3x denně (nejlépe hned při známce prvních příznaků nachlazení).

 Tip: neměla jsem bio citróny, a proto jsem z nich oloupala kůru, kterou jsem využila na přípravu domácího octového univerzálního čističe.

Cukr jsem se bála nahradit medem, aby pečený čaj opravdu dlouho vydržel.

Co pomáhá vám v zimním období? :)





Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com