Nenosím podprsenku!

A je to oficiální :-) Všechny podprsenky jsem před pár dny vyřadila ze svého šatníku. I když už je to více jak 2 roky, co místo nich nosím bikiny bez kostic, klasických podprsenek jsem se stále úplně nezbavovala. Až teď.

Těsná podprsenka může bránit toku lymfy, způsobuje zatvrdliny a cysty a nošení kovových oblouků pod prsy v oblasti, kdy se nacházejí důležité akupunkturní body, je nebezpečné z pohledu mnohých kineziologů a čínských chiropraktiků.

Uvádí se to v knize Babské rady od profesorky Strunecké a po jejím přečtení mi došlo, že už ji nikdy nosit nechciAnna Strunecká ve své knize poukazuje na Sydney Singer a Soma Grismaijer, kteří napsali knihu Dressed to kill.

Vyšetřili přes 4 000 žen a zjistili, že u žen, které podprsenku nenosily vůbec, bylo riziko vzniku rakoviny prsu 1:168. U žen, které nosily podprsenku maximálně 12 hodin denně, onemocněla 1 z 52 a ve skupině těch, které nosily podprsenku 24 hodin denně, postihla rakovina prsu 3 ze 4 žen.

Místo podprsenky s kosticemi pohodlné bikiny

Klasickou podprsenku jsem vyměnila za pohodlné bikiny už na začátku mého druhého těhotenství, tedy v době, kdy započala moje nynější transformace. V době, kdy jsem začala být více senzitivní a začala jsem více vnímat svoje tělo - jeho potřeby a signály. Došlo mi, že mi je její nošení nepříjemné, tak proč si dělat nepohodlí?! 

Dříve jsem o tom nepřemýšlela, nošení klasické podprsenky s kovovými kosticemi jsem brala jako dogma, tak jsem ji nosila. Už po narození mého prvního syna jsem ji na celé léto nahradila vrchním dílem plavek (bikinami na šňůrky bez kostic) a nosila je nejen doma, ale i na své taneční lekce, kde je potřeba se také cítit pohodlně. Klasickou podprsenku jsem si ale sem tam oblékla.

Teď už podprsenku nechci. Lehoučké plavky na zavazování se mi osvědčily už nesčetněkrát i ve společnosti (zavazování za krkem se hodí třeba u společenských šatů). Když mám barevné a vykukují z pod trička, sem tam se mě někdo zeptá, jestli jsem byla plavat :-D, když jsou ale černé, nikdo se nad tím nepozastavuje. A doma chodím bez. :-)

2 komentáře:

  1. Milá Evo, zdravím Vás a děkuji za Váš článek a taky citaci z knížky prof. Strunecké. Díky mé osobní zkušenosti se zabývám tématem Zdravá a krásná prsa. Můj osobní příběh můžete najít na mém webu, založila jsem FB skupinu pro milovnice svých prsou: https://www.facebook.com/groups/zdravakrasnaprsa, kam Vás srdečně zvu a ráda bych tam sdílela Váš článek.
    Přeji Vám pěkné a svobodné léto!

    Iveta Kučerová, Živá radost
    www.zivaradost.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Iveto, děkuji vám za vaši zprávu. Téměř celé léto jsem trávila mimo počítač a váš komentář čtu až dnes. Vaše stránky určitě navštívím a za sdílení mého článku budu moc ráda! Krásný den :)

      Vymazat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com