V zimě za teplem na Lanzarote

Nejlepším zdrojem vitamínu D je sluneční svit a když je ho u nás minimum, je příjemné si za ním někam dojet.

V lednu 2019 jsme si zkrátili zimu 14 denním pobytem na jednom z Kanárských ostrovů - Lanzarote. Přes den 20°C ve stínu a jasno a k tomu čerstvé ovoce, moře, písečné pláže a možnost surfovat.


Zpáteční letenky pro nás všechny 4 z Berlína vyšly celkem na 7 500,-Kč, ubytování jsme vyřešili přes naše velmi oblíbené homeforexchange.com, tedy s náklady 0,-Kč.


Na Berlínské letiště Schonefeld jsme se dopravili pohodlně vlastním autem z Prahy za 3,5 hodiny a parkování na 14 dní přímo v areálu vyšlo na cca 50 euro. Letenky vyhledávám na azair.com a vždy si vystačíme jen s příručními zavazadly.
Na ostrově jsme si na celou dobu našeho výletu pronajali auto přes autoreisen.com. Se 2 dětskými autosedačkami jsme za vypůjčení na 2 týdny zaplatili celkem 4000,-Kč.  

Láva, sopky, láva, láva, kaktusy, láva. Lanzarote připomíná měsíční krajinu. Na přírodních plážích příjemný černý písek, nikde žádná tráva, minimum vegetace.


Bydleli jsme v rodinném domku v přímořském městečku Playa Honda a odtud téměř každý den podnikali výlety. Ostrov je malý, stačí maximálně hodina na přejetí z jednoho konce na druhý.

Národní park Timanfaya



V národním parku Timanfaya je člověk v přímém kontaktu s tzv. ohnivými horami. Turistickým centrem je Ostroh Islote de Hilario, kde se  před dominantní restaurací pro návštěvníky každou chvíli konají všemožné ukázky dokazující horkost země. Vyvěrající horko ze spícího vulkánu je patrné z rozpálených kamínků ze země, jejíchž teplotou se pouhým dotykem například vznítí suchá tráva, dále z umělých gejzírů či z přírodní pece ve zmíněné restauraci. Samotný národní park si lze prohlédnout pouze z okénka autobusu (v otevírací dobu vyjíždí několik autobusů během každé hodiny a délka cesty trvá necelých 30 min). Jinak zpřístupněný park z velké části není. 

Volcán El Cuervo

Cesta do nitra sopky El Cuervo trvá od parkoviště pomalou procházkou asi půl hodiny.

Jameos del agua

Jedná se o vybudovaný komplex sopečného tunelu a jeskyně s podzemní koncertní síní, restaurací a solným jezerem. Je jediným místem na světě, kde žijí malí bílí raci. Tento jeskynní systém je dílem rodáka Césara Manriquese, který je autorem většiny uměleckých, kulturních a turistických středisek na ostrově. 


Mirador del Río

Jedná se o vyhlídku z útesu na ostrov La Graciosa. Bar a jeho okolí, odkud si lze opravdu úžasný výhled vychutnat, navrhl opět César Manrique.
Graciosa je dalším z Kanárských ostrovů. Od Lanzarote je vzdálen pouhé 2km. Není velký ani 30km2 a počet obyvatel je něco málo přes 600. Zajímavostí je, že kvůli rázu krajiny je na tomto ostrově zákaz používání motorových vozidel (až na výjimky pro tzv. zvláštní účely), aby nedošlo k jejímu narušení. 

Playa De Famara

Kdykoliv někam odcestujeme, oblíbíme si jedno místo, kam se během pobytu několikrát vrátíme. Na Lanzarote to byla Playa De Famara - rozlehlá surfařská pláž s výhledem na ostrov La Graciosa, poblíž vysokých skal a v okolí sympatické bungalovy postavené z velké části z lávových kamenů. Prkno i neopren lze zapůjčit v některé z místních půjčoven, možné je si domluvit i surfařskou školu. To však učinit s větším časovým předstihem (nejlépe ještě před návštěvou ostrova).

Na Lanzarote stačí vyjet jakýmkoliv směrem a jednoduše zastavit, bude-li se vám to někde líbit. Tam jen tak pobýt a kochat se měsíční krajinou. My rádi podnikáme pikniky na nejrůznějších místech a nebo třeba jen tak házíme kamínky do vody. :) 



- Více o tom, jak cestujeme prostřednictvím sdílených domovů v článku


- A ještě více v e-booku LOW COST CESTOVÁNÍ PROSTŘEDNICTVÍM SDÍLENÍ DOMOVŮkterý je ke stažení ZDARMA.

Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com