Nejraději máme ovesnou nebo jáhlovou, a to
vždy s ovocem, ořechy a nejrůznějšími semínky. Tady jsou recepty na naše 3 top, vždy v množství pro 2 dospělé a 2 děti. Na konci článku jako bonus tip na hru.
Pokud ořechy a semínka na noc před tím namočíte do vody, bude vaše kaše ještě výživnější - s větším množstvím živin, stravitelnější a lahodnější.
Lněné semínko ideálně ještě těsně před přípravou kaše rozemlít (ve výkonnějším mixéru). Zbude-li vám, uchovávejte ho v lednici a spotřebujte co nejdříve.
Velmi rychlá Ovesná kaše s jablkem, vlašskými ořechy a rozinkami (bez vaření)
Co potřebujeme:
- 1,5-2 hrnky jemných ovesných vloček,
- jablko,
- hrst vlašských ořechů,
- hrst rozinek,
- hrst libovolných semínek – dle chuti (sezam, lněné semínko, slunečnicová semínka, chia, …),
- špetku mleté skořice,
- med/datlovou šťávu či jiné sladidlo dle chuti.
- jablko,
- hrst vlašských ořechů,
- hrst rozinek,
- hrst libovolných semínek – dle chuti (sezam, lněné semínko, slunečnicová semínka, chia, …),
- špetku mleté skořice,
- med/datlovou šťávu či jiné sladidlo dle chuti.
Jemné ovesné vločky zalijeme vařící
vodou, přidáme nahrubo nastrouhané jablko, ořechy, rozinky a semínka (já nejraději sezam a lněné semínko),
skořici a nakonec med. Zamíchat a hned jíst.
Tip: Ořechy, rozinky a semínka připravit do samostatných
misek, vše naservírovat na stůl a nechat na každém strávníkovi, ať si kaši
namíchá svojí vlastní, podle toho, na co má zrovna chuť.
Jáhlová kaše s višněmi, para ořechy a hořkou čokoládou (bez problému by nahradila i dezert po obědě)

Příprava kaše obnáší málo práce, ale je třeba (bez aktivní účasti) počkat, než se jáhly uvaří a poté je nechat ještě odstát.
Co potřebujeme:
- 1 menší hrnek jáhel,
- 1,5 hrnku čerstvých nebo mražených (vypeckovaných) višní,
- hrst para ořechů (případně mandlí) nasekaný na menší kousky,
- hrst libovolných semínek – dle chuti (sezam, lněné semínko, slunečnicová semínka, chia, …),
- med/datlovou šťávu či jiné sladidlo dle chuti.
- 1,5 hrnku čerstvých nebo mražených (vypeckovaných) višní,
- hrst para ořechů (případně mandlí) nasekaný na menší kousky,
- hrst libovolných semínek – dle chuti (sezam, lněné semínko, slunečnicová semínka, chia, …),
- med/datlovou šťávu či jiné sladidlo dle chuti.
Jáhly spaříme horkou vodou (kterou hned vylijeme), aby nebyly hořké, dáme je do hrnce, přidáme višně a nakonec vodu v poměru 1:3 (na 1 hrnek jáhel 3 hrnky vody). Přivedeme k varu a
vaříme 10 min. Není třeba nijak kontrolovat.
Po 10 minutách kaši odstavíme, promícháme a necháme pod pokličkou (vaříme bez pokličky) ještě dalších 10 min dojít.
Poté do kaše přisypeme ořechy, libovolná semínka (já nejraději sezam, lněné či chia) a med či jiné sladidlo. Zamíchat, rozdělit do misek a na vrch nastrouhat kvalitní hořkou čokoládu.
Po 10 minutách kaši odstavíme, promícháme a necháme pod pokličkou (vaříme bez pokličky) ještě dalších 10 min dojít.
Poté do kaše přisypeme ořechy, libovolná semínka (já nejraději sezam, lněné či chia) a med či jiné sladidlo. Zamíchat, rozdělit do misek a na vrch nastrouhat kvalitní hořkou čokoládu.
Jak spařuji jáhly:
Do hrnku naplněného do ¾ jáhlami naliji po okraj vařící vodu z rychlovarné konvice a hned ji zase vyliji. To zopakuji 3x za sebou.
Do hrnku naplněného do ¾ jáhlami naliji po okraj vařící vodu z rychlovarné konvice a hned ji zase vyliji. To zopakuji 3x za sebou.
Jáhlová kaše s meruňkami či švestkami a mandlemi
Co potřebujeme:
- 1 menší hrnek jáhel,
- cca 7 čerstvých nebo mražených meruněk či švestek nakrájených na půlky,
- hrst mandlí nakrájených na menší kousky (nebo jakýchkoliv jiných ořechů),
- hrst libovolných semínek – dle chuti (sezam, lněné semínko, slunečnicová semínka, chia, …),
- med/datlovou šťávu či jiné sladidlo dle chuti.
- cca 7 čerstvých nebo mražených meruněk či švestek nakrájených na půlky,
- hrst mandlí nakrájených na menší kousky (nebo jakýchkoliv jiných ořechů),
- hrst libovolných semínek – dle chuti (sezam, lněné semínko, slunečnicová semínka, chia, …),
- med/datlovou šťávu či jiné sladidlo dle chuti.
Jáhly spaříme horkou vodou (kterou hned vylijeme), aby nebyly hořké, dáme je do hrnce, přidáme meruňky
či švestky a vodu v poměru 1:3 (na 1 hrnek jáhel 3 hrnky vody). Přivedeme
k varu a vaříme 10 min. Není třeba nijak kontrolovat.
Po 10 minutách kaši odstavíme, promícháme a necháme pod pokličkou (vaříme bez pokličky) ještě dalších 10 min dojít.
Poté do kaše přisypeme mandle, libovolná semínka (já nejraději sezam, lněné a slunečnicové) a med či jiné sladidlo. Zamíchat a jíst.
Po 10 minutách kaši odstavíme, promícháme a necháme pod pokličkou (vaříme bez pokličky) ještě dalších 10 min dojít.
Poté do kaše přisypeme mandle, libovolná semínka (já nejraději sezam, lněné a slunečnicové) a med či jiné sladidlo. Zamíchat a jíst.
Med nikdy nepřidávejte do horkých pokrmů. Počkejte, až jídlo trochu vychladne a teprve poté (je-li třeba) doslaďte. Při vysokých teplotách dochází k znehodnocení pozitiv medu.
To platí i u olejů lisovaných za studena. My si do kaše oblíbili hlavně lněný a konopný.
Zahrajte si hru Kdo najde celou mandli
V severských zemích při oslavách servírují (mimo jiné) rýžovou kaši s mandlemi. Všechny mandle, krom jedné jediné, nasekají na kousky. Kdo tu jednu jedinou celou mandli při jídle objeví, ten něco vyhraje. Obnáší to pomalé pozorné jedení, abyste mandli nerozkousli.
Vždy se vyplatí při jídle nespěchat. Ne jenom při hledání mandle, ale hlavně pro naše zdraví.
Dobré ráno, dobrou chuť
Nechte se inspirovat třeba i RAW MAKOVOU KAŠÍ Z POHANKY
Všechny suroviny (nejen) na kaše nakupujeme buď v bezobalových obchodech, nebo je máme z KPZ (komunitou podporovaného zemědělství), či z vlastní úrody. Jak na to (a mnohem více) v mém eBooku Jak ŽÍT Šetrně k přírodě ve víru velkomesta.
Žádné komentáře:
Okomentovat