V létě na měsíc do Nizozemska

V létě 2018 jsme strávili měsíc v Nizozemsku. Na cestu jsme se vydali autem a bydleli jsme prostřednictvím sdílených domovů celkem na 3 místech.
"Do Holandska? Na měsíc? Co tam budete  dělat?" Ptalo se nás mnoho kamarádů?

Koupali jsme se v jezeře i v moři, vozili se na paddleboardu, pluli v motorovém člunu na vodních kanálech, jezdili na kole a koloběžce, starali se o farmářská zvířata, jedli belgické hranolky a holandský sýr a inspirovali se místním umem pro útulné bydlení. 



Nizozemsko - země, kde skoro všude dojedete pohodlně na kole a auta vám ještě dávají přednost.


Nejvíce nás fascinovala všudepřítomná jízdní kola. Kola a tulipány jsou pro tuto zemi typické, ale prožít si několik týdnů na vlastní kůži a Holandsko si procestovat, bylo pro nás krásným zážitkem. Já tedy jezdila na své koloběžce, protože Nizozemci jsou TÁK vysocí a mají TÁK vysoká kola, že jsem vypůjčené místní kolo se svými necelými 160 cm musela hned zase odložit.

KOLA VŠUDE, NA KOLECH VŠUDE, VŠICHNI NA KOLECH


Centra města s minimem aut

Na kole v sukni i na podpatcích, pánové v obleku, těhotné, i s miminkem, nebo třeba i s jídelním stolem na nosiči či zvířetem v košíku.
Všude ve městech široké červené cesty určené pouze cyklistům a motorkářům, kterých bylo však podstatně méně, všude stání pro kola a to někde i víceúrovňové.
Uvnitř měst na ulici můžou parkovat často pouze rezidenti, přespolní si za parkování zaplatí nemalé částky - ceny za hodinu se pohybují od cca 2 eur (spíše malá městečka) do i 12 eur (v Amsterdamu) za hodinu. Parkování je dokonce často možné pouze v parkovacích domech.

Dělat si to hezký

Nizozemsko se řadí vedle Dánska mezi země s nejméně lidmi, kteří by si život buď neužívali, nebo by je sužovala nervozita a stres a trpěli by nedostatkem odpočinku. Obě země zaujímají první místa v anketách nejšťastnějších lidí světa.
Zatímco pro Dány má na tom velký podíl HYGGE, pro Nizozemce je to GEZELLIG. V obou případech jde zkrátka o "umění udělat si to hezký"neboli "udělat si pohodlí".

Na náš výlet jsem si záměrně vzala právě knihu s názvem Hygge a bylo krásné číst o tomto inspirativním způsobu života právě v "gezellig domku" v samém srdci Nizozemska:

Den Bosch - hlavní město provincie Severní Brabantsko

14 dní jsme bydleli v městě 's-Hertogenbosh (zkráceně Den Bosch) - ve staré usedlosti, vzdálené od centra pouhých 10min jízdy na kole. K dispozici jsme měli patrový domek v zahradě a sympatické sousedy - ovečky, slepice a kačenky o které jsme se mohli starat. Pomáhali jsme s krmením, vyčistili jsme bazének a ráno asistovali u sběru vajíček. Kluci si oblíbili hlavně slepice, které se naučili chytat do ruky a poté se s nimi mazlili. Dokonce i dvouletý Mateo slepičky dohonil a lapil.

Město mi připomínalo svým vzhledem Amsterdam. Do centra jsme jezdili na výborné belgické hranolky, podnikli jsme výlet lodí s komentovanou prohlídkou tamními vodními kanály, pozorovali z bezprostřední blízkosti kačeny a husy či jen tak ruch tohoto sympatického města.


Z Den Bosch jsme podnikli několik výletů:


Jezero De Ijzeren Man

Příjemné místo na koupání či vodní sporty. Hlavní pláž je se sociálním zázemím, občerstvením a vyžitím pro děti. Je třeba zaplatit za vstup a psi do areálu nesmějí. Je však možnost dojet k jezeru i na kole z druhé strany, kde je přístup volný, avšak bez jakéhokoliv zázemí.
My jezero navštívili 2x a vyzkoušeli obě varianty. Vezli jsme si z Čech vlastní paddleboard a strávili pokaždé u vody krásný den.

Gouda v Goudě

Tradiční trh sýrů ve městě Gouda se koná od dubna do srpna každý čtvrtek dopoledne. Jedná se o klasický trh se všemožným zbožím s tím, že jedna část (u kostela) je věnována tradičnímu nákupu sýrů - v krojích, s povozy s koňmi a i s tradičním smlouváním. Je to jakési divadelní představení. Ve stáncích jsme kromě sýrů nakoupili i tradiční holandské vafle a sladké smažené pečivo.

Poušť De Loonse a Drunense Duinen

Jedna z největších oblastí písečných dun v západní Evropě - národní park De Loonse a Drunense Duinen. Teplotní rozdíl mezi dnem a nocí může činit až 50 stupňů Celsia. Procházeli jsme se písečnou plání, přelézali přes padlé klády stromů, vyhřívali se na sluníčku. 

K moři - pláž u města Haag 

Cestování se psem se může sem tam zdát jako překážka - ta se však nejednou záhy proměnila ve výhodu.
Bylo tomu tak například při naší cestě k moři nedaleko Haagu. Pláž přístupná lidem s domácími mazlíčky byla značně vzdálená od parkoviště (na rozdíl od té klasické veřejné). Ne jenom s Damim, ale i s dětmi, jejich odrážedly, jídlem na celý den, piknik dekou, ručníky, hračkami na písek a hlavně objemným paddleboardem jsme museli zdolat vzdálenost větší než 2km a to klikatou a z větší části písečnou cestou, v závěru ještě zpestřenou výrazným kopcem. Za ním se nám však naskytl krásný pohled na obrovskou divokou pláž.
Žádná "hlava na hlavě", žádné stánky s nezdravým jídlem, ale čistá pláž se spoustou naplavených mušliček a s příjemným počtem příjemných lidí a jejich psích kamarádů, kteří společně dováděli - často i s dětmi.

Vesnička Drimmelen

Upravené stylové domy, čisto, zeleno, příjemno. V nedalekém přístavu si lze zapůjčit menší loďku či zakoupit výlet na velké lodi a prohlédnout si národní park De Biesbosch. My si zde prohlédli pouze lodě v přístavu.

Směr na sever - obec Augustinusga v provincii Friesland

Na další týden jsme se přemístili na sever. Friesland, česky Frísko, je přímořská, méně osídlená oblast v Nizozemsku. Bydleli jsme na ekologické kravské farmě asi 30 min jízdy autem od moře. 


Lauwersmeer - přírodní rezervace a jezero 

V každé zemi, kterou jsme navštívili, nás vždy okouzlilo jedno místo, na které jsme se většinou ještě vrátili, abychom si ho opravdu užili. V Nizozemsku nás takto uchvátila jedna osada na břehu Severního moře v oblasti Lauwersoog u jezera Lauwersmeer.

Giethoorn – holandské Benátky

Na toto místo jsme dostali tip od kamarádů. Úzké vodní kanály, malebné domy z 18. století a motorové čluny, které s vaší menší pomocí uřídí i malé dítě. Proplouvání touto vesničku, kde jsou vodní kanály místo ulic, je v dnešní době hlavně turistickou atrakcí, ale i přes velké počty turistů to byla velmi příjemná plavba. Můžete se zastavit v obchůdcích s poměrně vkusnými suvenýry, v kavárnách či na menší piknik na ostrově za vesnicí. Vždy stačí ukotvit člun a na chvilku z loďky vyskočit. Moc jsme si to užili.

Elly's beach

V blizkosti Giethoorn jsme objevili menší pláž u jezera kolem města Wanneperveen. S restaurací a hřištěm pro děti. Timi vytáhnul hračky na písek, Zbynďa paddleboard a já prožila odpočinkové opalovací odpoledne společně se spícím Mateem v houpací síti.

Směr na jih - městečko Moergestel

Poslední dny jsme strávili v blízkosti belgických hranic ve městě Moergestel. Navštívili jsme belgické město Turnhout a podnikali cyklovýlety po okolí. V této části Nizozemska se nachází regionální park Klein Osterwijk, který nabízí dle webových stránek spoustu vyžití (koupání, objevování vodní říše z loďky plující vodními kanály, turistiku, procházky s oslíkem, jízdu na kolech pro více osob, ...), my jsme zde však byli už po sezóně, která skončila začátkem září.

Chtěli jsme odcestovat někam k moři, ale ne do letoviska na pláže přeplněné turisty. Rádi objevujeme svět a poznáváme jiné země více do hloubky. Nizozemsko jsme si užili - jak aktivně, tak i odpočinkově. Počasí bylo příjemné - někdy na plavky, jindy na slabší mikinu. Doporučujeme :)

- Více o tom, jak cestujeme prostřednictvím sdílených domovů v článku

SDÍLENÍM DOMOVŮ SE NÁM OTEVŘELY DVEŘE DO CELÉHO SVĚTA - TIPY, RADY POSTŘEHY K CESTOVÁNÍ PROSTŘEDNICTVÍM HOMEFOREXCHANGE.COM


- Další tipy na cestování s dětmi jak po Evropě, tak po Čechách v sekci CESTOVÁNÍ

Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com