Jak nakupujeme bezobalu

Nezabírá to více času a nestojí to více peněz. To si totiž spoustu mých přátel a známých myslí.  Naopak. K tomu dobrý pocit v duši, dobré jídlo do těla a méně času stráveného vynášením odpadků 😊 Nejsme stoprocentně „zero waste“, ale naše nakupování se dost podobá dřívějšímu nakupování našich babiček. Dělá nám to radost.

Naším domovem je Praha. Tady je bezobalové nakupování jednodušší. Asi. Vlastně nemám srovnání. Nakupovat do vlastních přinesených nádob se dá třeba i ve Zlíně nebo v Plzni.

Takhle tedy nakupujeme jídlo a drogerii my:

Sypké potraviny cca 1x za měsíc v bezobalovém obchodě.
Po vzoru Bey Johnson máme skříň na jídlo plnou popsaných sklenic, které jsou určeny pro konkrétní suroviny. Když nám zásoby docházejí, nabalíme sklenice do kufru a vyrazíme (mhd) do jednoho ze dvou bezobalových obchodů s jídlem. Na I. P. Pavlova je obchod menší, tam sklenice vyložíme na pult a počkáme, až nám je personál sám naplní. Pokud jich je více, můžeme si klidně odejít zařídit něco jiného a pro plné sklenice se vrátit později. Mají tam dětský koutek, takže případné čekání s dětmi je v pohodě. Na Hradčanské je samoobsluha, většinu sklenic si tedy naplníme sami bez jakéhokoliv čekání.
Nakupujeme takto luštěniny, ořechy, zrníčka a semínka, mouku, koření, mák, kokos, těstoviny, bulgur, kuskus, rýži, kukuřičné lupínky, čokoládu, čaj i kávu.

Zeleninu si vyzvedáváme každé úterý od našeho pana zemědělce.
Jsme zapojeni do KPZ (komunitou podporované zemědělství) a to znamená, že každý týden nám náš farmář vozí svoje výpěstky (ekologicky vypěstované) na smluvené místo, kde si je nabereme do svého vlastního proutěného košíku 😊 (více o KPZ zde).
Přístup k takto vypěstované zelenině máme od května do prosince. Mimo sezónu nakupujeme na SvětBedýnek - náš nákup nám dovezou ve vratných papírových krabicích až domů.

Sýry, jogurt, máslo, olivy, sušená rajčata a olivový olej nakupujeme na váhu do vlastních obalůCheesy marketu v naší čtvrti.

Ovoce si pěstujeme vlastní, natrháme si někde venku nebo na chalupě anebo chodíme se síťovkou do kterékoli „Ovoce-zelenina“.

Stejně tak pečivo nakupujeme do vlastních látkových tašek.

Vajíčka máme od sousedů našich kamarádů, co bydlí v zahrádkářské kolonii na Praze 8.
Po cestě za nimi se stavíme ještě pro čerstvé pstruhy v rybárně.

Párkrát do roka si se sousedy objednáváme z farem drůbež. Naporcujeme a zamrazíme.

Pro prací prášek, mýdlové ořechy, gel do myčky a mýdla si jezdíme také s vlastními obaly do Nabaleno (mýdla a další drogistické zboží nabízejí už i v Bezobalu na Hradčanské).

Když už něco nejde nakoupit bez obalu, snažíme se alespoň o to, aby se jednalo o obal skleněný nebo papírový.

Nemáme rádi super/hypermarkety, vůbec do nich nechodíme. Naopak rádi prohodíme pár milých slov se známými prodavači v malých obchůdcích a svým nákupem je podpoříme a poděkujeme, že svůj obchod provozují právě v blízkosti našeho bydliště. Stejně jako podpoříme zemědělce, který se vzdal chemie a umělých hnojiv na úkor dvojnásobné produkce (jako například "náš" Karel Tachecí).

Čas strávený výše zmíněným nakupováním se nám oproti dřívějšímu super/hyper nakupování snížil minimálně na polovinu. Klesly nám náklady, kupujeme opravdu jen to, co potřebujeme a hlavně - jíme kvalitní jídlo a méně zahlcujeme planetu odpadky

Zkuste to taky :) Nebo už tak nakupujete? Kde? Pojďme dostat obchody, kde se dá takto nakupovat, do širšího povědomí. Máte tipy? Nebo naopak byste rádi, ale nemáte kde?

__________________________________________________________________________________________________________________

Tento článek je "výcuc" z kapitoly Nakupování bez obalu z mého téměř 60 stránkového eBooku:
EBook vznikl po mém několikaletém objevování, po několikaměsíčním nošení v hlavě, několikatýdenním dávání na papír a datlování do počítače.

Pořídit si jej můžete ZDE - díky, že v tom jedete se mnou :)

S láskou Eva Severin Šporcová


Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com