Ekologické zemědělství Karla Tachecího - Budyňe nad Ohří

Od konce května 2017 jsme zapojeni do KPZ Malešice (komunitou podporované zemědělství). Odebíráme zeleninu a ovoce od pana Karla Tachecího z Budyně nad Ohří, který nám ji (od května do prosince) přiváží každé úterý. Ekologicky vypěstovanou, čerstvě sklizenou, skoro až domů J

Jedno červnové sobotní odpoledne pan Karel vyhlásil den otevřených dveří, tak jsme vyrazili se s ním potkat a poznat naši budoucí zeleninou osobně J

Sraz s další pražskou KPZ z Karlína byl na farmě ve 14hod. Cedule na vratech od stodoly nás informovala, že máme pokračovat za šipkou až do zahrady, kde se pod korunami stromů rozjížděl slibovaný piknik. Plné stoly nejrůznějších dobrot a pití, piknik deky, houpačka, spousta dětí a příjemná atmosféra. Hned se nám tam zalíbilo. Naše jablečné muffiny jsme přidali do komunity dalších koláčů a dortů, co přinesli jiní účastníci a šli se seznamovat.

Pana Karla jsme před tím nikdy neviděli, ale poznali jsme ho hned. Sympatický, spíše introvertní starší muž vysoké štíhlé postavy nás přivítal vynikajícím čokoládovým dortem a pak v kroužku u stolu při popíjení vína vyprávěl o ekologickém zemědělství. Půdu hnojí na podzim hnojem, minimálně dvakrát za sezónu s pomocí několika lidí ručně pleje záhony a hlavně hospodaří bez chemie! Vzdal se chemie a umělých hnojiv, tak jako naši předkové po staletí. Potvrzuje, že ekologická produkce je poloviční, oproti konvenční, ale jak sám říká, kdyby tak hospodařil každý, alespoň by nevznikaly přebytky.

Bere nás na prohlídku svých polí a záhonů, zodpovídá naše dotazy, ukazuje plodiny a nechá nás natrhat si hrášek. Očicháváme si bylinky a kdo má zájem, může si za 50,-Kč nasbírat vrchovatou papírovou misku opravdu výborných jahod (žádný předražený koktejl pesticidů!).

Z docela dlouhé procházky se vracíme zpátky na piknik pod stromy. Trošku nám vytrávilo, tak se můžeme znovu pustit do konzumace nanošených dobrot. Je nám tam hezky! Společně plánujeme uspořádání nějaké další podobné akce, aby komunitní zemědělství bylo opravdu více komunitní.
Mám problém koupit si zeleninu nebo ovoce v supermarketu, u které není přesně znát její původ. S panem Karlem a Radkem Borovičko, který má na starosti Malešické odběrné místo, domlouváme od příštího roku odběr také u nás ve Strašnicích, ať se můžou zapojit další zájemci.

Radujeme se z toho, že to, co bylo před mnoha lety normální, tedy konzumace nechemických plodin, začíná být znovu čím dál více dostupná a moc děkujeme lidem, jako je například právě i „náš“ pan zemědělec Karel Tachecí, kterým na přírodě, a tedy na nás všech, záleží a neupřednostňují kvantitu a chemii. Být součástí KPZky neznamená „jen“ konzumace zdravé ne chemicky upravené úrody, ale i podpora zdravé krajiny a půdy v našem okolí, a to je neméně důležité.

Jeden podíl, tedy porce zeleniny na týden pro celou rodinu, nás vychází na 250,-Kč.                 

Co přesně je Komunitou podporované zemědělství (zkratka KPZ): 
- socioekonomický koncept zemědělství a distribuce jídla. Typicky je tento model tvořen komunitou konzumentů a zemědělci, kteří poskytují konzumentům své produkty (ovoce, zeleninu, mléčné výrobky, maso) přímo, tedy bez mezičlánků jako jsou obchody, tržiště apod. Pěstitelé a konzumenti si tak poskytují navzájem podporu a sdílí spolu jak rizika, tak i výhody tohoto modelu. Konzumenti se tak stávají z pasivních příjemců potravin aktivními podílníky potravinového systému.

Jste někdo také součástí KPZ? Jaké? Nebo víte o místech, kde produkty takových zemědělců kupovat?




Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com