Výlet do vinařství a Aqualandu - Jižní Morava

Tento výlet na Pálavu byl opravdu krátký a tolik jsme toho nestihli, ale užili jsme si ho moc! Návštěva vinařství rodiny Židkové (http://www.vinozidek.cz/) byl náš hlavní cíl, který jsme doplnili návštěvou Aqualandu Moravia (http://www.aqualand-moravia.cz/).

Žídkovi jsou Zbynďovi příbuzní, které neviděl mnoho let a já se s nimi jela seznámit. Jejich vína patřila už dlouho k mým nejoblíbenějším a konečně jsem jela celou rodinu a jejich vinařství poznat osobně. Nadchlo nás úplně všechno!

Jihomoravská obec Popice - krásné ubyt ování přímo v areálu vinařství, výborné víno, úžasní hostitelé. Byla to moje první návštěva vinného sklepa. Jeho prohlídka, včetně degustace, byla doplněna o procházku celým objektem. Prošli jsme si všechna místa a byli tak seznámeni s kompletní výrobou jejich výborných vín. Kluci byli nadšeni z jejich vozového parku, svezli se v traktorech i ve vysokozdvižném vozíku.
V Aqualandu Moravia jsme strávili příjemné odpoledne. Ke vstupence do vodního světa (vyplatí se vstupné zakoupit předem v e-shopu: https://eshop.aqualand-moravia.cz/hlavni-nabidka) jsme dostali i vstupenku na zkrácené představení cirkusu Jo-Joo, včetně prohlídky cirkusové zoo, a dokoupili jsme si ještě návštěvu 7D kina, které se nachází hned u vstupu do Aqualandu. Představení trvá cca 5 minut, je na výběr asi ze 7 animovaných filmů a hraje se kdykoliv – stačí se postavit před dveře kina. Doporučuji vlakový závod 😊 (http://www.aqualand-moravia.cz/7dkino).
Naše tipy z Jižní Moravy:
- k mému nejoblíbenějšímu vínu „Pálava“ přibyla vína „Hibernal“, „Johanniter“ a „Muscaris“ – BIO vína,
- šokující pro mě bylo zjištění, že jak v supermarketech, tak i ve vinárnách se objevují vína, co se jen jako vína tváří, ale jedná se o ochucenou vodu s fridexem . Stejně tak, jak je dobré mít například „svého“ zelináře a tím znát zeleninu, kterou jíme (více o tom našem farmáři ve článku http://www.kazdydendobryden.cz/2017/09/budyne-nad-ohri-ekologicke-zemedelstvi.html), je dobré mít i svého vinaře,
- na přelomu srpna a září při návštěvě vinařských oblastí Jižní Moravy dejte pozor, kde (po koho pozemku) se procházíte. Ve vinařské hantýrce je v tomto období “zaražená hora“ - nikdo před vinobraním nesmí vstoupit do vinice (vyjímku tvoří údajně těhotné). Jak trefně poznamenal Zbynďa – farmáři se můžou chovat jako vosy. Někteří můžou vidět v každém potenciálního lupiče své úrody. Naše zkušenost s jednou takovou vosou je taková, že nám schovala námi u cesty položené dětské odrážedlo a bundy a my jsme si museli vyslechnout spoustu sprostých nadávek, osočení a neslušných výzev k opuštění jeho pozemku, než nám dotyčný farmář prozradil, kde své věci najdeme.
- jedli jste už černou pizzu? Do těsta korpusu se přidává jedlé uhlí a pizza se tak prý stává lépe stravitelnější. A vymysleli to kde jinde, než v Itálii. Stavte se v pizzerii v Hustopečích http://www.pizzahustopece.cz/. Mají tam i dětský koutek 😊
- ubytování ve Vinařství Židkovi je v moc pěkně zařízeném penziónu, ve kterém spodní patro tvoří velká obytná část s plně vybavenou kuchyní, koupelna a samostatná toaleta, a ve vrchním patře je několik samostatných pokojů s různým počtem lůžek. Noc pro 2 dospělé a 2 malé děti vychází na 800,-Kč.

Jaká máte oblíbená vína, jakou značku? Máte  někdo nějaký jiný tip na menší vinařství a kvalitní víno?

Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com