Šípkový čaj s rakytníkem


Od našich kamarádů Marušky a Maroše ze Slovenska jsme si přivezli tip na výborný zdravý čaj ze sušeného šípku a rakytníku.
Šípky je nejlepší sbírat před úplným dozráním (září-říjen) a za slunného počasí. Sušení je nejvhodnější ve slabé vrstvě umělým teplem do 60 st.C., uskladnění v uzavřených nádobách na suchém a chladném místě a ne déle, než rok. Takto si uchovají nejvíce vitamínu C, jehož jsou vydatným zdrojem.
Dužnina plodů rakytníku je plná tělu prospěšných látek. Kromě "céčka" obsahuje mimo jiné i kyselinu listovou a vitamín D. Ten přispívá ke správnému růstu a vývoji kostí a máme ho často nedostatek. Plody zrají během září a vydrží dlouho do zimy. Lze je zamrazit i s větvičkami, ze kterých se poté plody lehce setřepou. Abychom však rostlině neublížili, je možné ji ostříhat maximálně jednu třetinu.
Ke scezení použít co nejjemnější sítko nebo plátýnko.


Dále pro inspiraci  od Marušky: domácí dekorace na jídelní stůl -váza s kyticí dřevěných tulipánů (k sehnání prý na každém rohu v Holandsku – tip na další výlet 😊)



Na Slovensku jsme s našimi přáteli strávili příjemný říjnový víkend - halušky s brynzou a procházka podél Dunaje v Bratislavě, vesnické hody a pouť v Hájske.

Cestovatelské tipy:
tradiční slovenská restaurace v Bratislavě - Hostinec U Deda. Halušky s brynzou (a případně se slaninou) za 4,5 eur. Nedá se platit kartou,
v Bratislavě v podzemních garážích nákupního centra Eurovea lze zdarma zaparkovat (ve všední dny na 2 hodiny, o víkendu na 5 hodin) a poté jít procházkou podél Dunaje do Starého města,
- slovenskou dálniční známku lze zakoupit online, není potřeba nic tisknout, na email přijde potvrzení a poznávací značka se uloží do databáze,
-  slovenská policie provádí na silnicích časté kontroly (hlavně rychlosti). 





Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com