Výroba šetrného ekologického pracího gelu - snadno a rychle :)

V čem prát, abychom nezatěžovali přírodu ani naši pokožku a abychom minimalizovali jednorázové obaly? Tuto otázku jsem si kladla několik měsíců. Vyzkoušeli jsme různé eko prací prášky i mýdlové ořechy, až jsme skončili u starého dobrého jádrového mýdla a sody na praní. Mýdlo "s jelenem" je odzkoušeno už po generace a je mi smutno z toho, že celosvětový trh zavalily nejrůznější chemické prací prostředky, které neprospívají vůbec ničemu ani nikomu. :-(

Šetrný ekologický pra gel lze velmi snadno a rychle vyrobit doma, ze surovin vyrobených v Česku (případně na Slovensku) a za minimální náklady! Výrobci mýdla Jelen na svých stránkách uvádějí, že se ve vodním prostředí velmi rychle a úplně biologicky rozkládá na látky v přírodě běžné a k tomu se prodává pouze v papírové krabičce, v žádném plastu!

Na výrobu 10l je potřeba:
1x jádrové mýdlo,
400g krystalické sody na praní (nebo 200g práškové - je účinnější, proto se jí dává méně),
10 l horké vody. 

Dávkování:
250-300 ml (dle znečištění) přímo do bubnu pračky.

Náklady na jedno praní:
kolem 1,- Kč. :-) 

Čas přípravy:
15 min. 

Postup:
Mýdlo nastrouháme a rozpustíme v menším množství horké vody ve velkém blu, přisypeme sodu, postupně doléváme horkou vodu a cháme. Necháme vychladnout a je to. :-)  

Pozor, aby použitá soda byla opravdu soda na praní, ne jedlá soda. Krystalická je vhodnější, prášková obsahuje složku, která se usazuje jako šedý povlak.

Tip:
pokud je oblečení hodně špinavé, namáčím ho před praním do vodní lázně s jádrovým nebo žlučovým mýdlem fleky zmizí doslova před očima. 



__________________________________________________________________________________________________________________

Tento recept je jen nepatrným zlomkem z téměř 60 stránek mého eBooku:
EBook vznikl po mém několikaletém objevování, po několikaměsíčním nošení v hlavě, několikatýdenním dávání na papír a datlování do počítače.

Pořídit si jej můžete ZDE - díky, že v tom jedete se mnou :)

S láskou Eva Severin Šporcová

Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com