Itálie na vlastní pěst s dětmi

V červenci jsme strávili 14 krásných dní v Itálii. Konkrétně v městečku Gaeta na západním pobřeží a v rozpáleném Římě. Díky levným letenkám a ubytovaní přes Airbnb nás tento výlet vyšel minimálně na polovinu toho, co bychom za něj zaplatili cestovní kanceláři.

Odlet z Prahy do Říma – 1 noc v Římě – přesun vlakem a autobusem do přímořského města Gaeta – 10 nocí v Gaetě – přesun zpět do Říma – 3 noci v Římě – odlet z Říma do Prahy.

Proč do Itálie?
V době našeho hledání vhodné destinace po celé Evropě byly letenky do Říma nejlevnější.

Proč do Gaety?
Na mapě nabízeného ubytování Airbnb jsem hledala místo na pobřeží, ne moc vzdálené od Říma a co nejblíže u moře - doslova jsem jela prstem po mapě a náš budoucí apartmán byl ze všech nabízených v daném okamžiku opravdu moři nejblíže. 😊 A vyšlo to! Moc hezké větší městečko s historickým centrem a jak jsme se dozvěděli později, s pláží několikrát oceněnou jako pláž roku. Každý den trhy s ovocem, zeleninou a rybami, výborná pizza a zmrzlina, vyžití pro děti. Téměř žádní zahraniční turisté.

Proč do Říma?
A ještě k tomu v létě, když je tam veliké teplo?! Byla by škoda tam chvilku nepobýt. Jeden den jsme strávili prohlídkou památek (kluci to naštěstí z velké části prospali v kočárku) a druhý den zasloužené ochlazení v Aquaparku. 😊

Jak na letenky?
Hledáme je výhradně přes www.azair.cz:
lze zadat libovolný počet letišť, ze kterých chceme odlétat (například Praha, Ostrava, Vídeň),
cílová destinace může být jak konkrétní město, tak stát, oblast (například Jadranské pobřeží) nebo třeba i celý svět (v případě, že nám je jedno, kam poletíme),
zadávat lze i kolik minimálně a maximálně dní chceme v dané lokalitě strávit,
jaký počet přestupů je pro nás v pohodě a jestli nám nevadí čekat na letišti.
Server vyhledává a kombinuje lety mnoha leteckých společností a řadí je podle ceny vzestupně. Ukazuje, kolik volných míst za uvedenou cenu je v konkrétním letadle a jak je cena aktuální.

Proč přes www.airbnb.com?
Sdílené ubytování vychází výrazně levněji než v hotelech a k tomu nás baví, že splyneme s okolím a zkusíme si život s místními obyvateli.
Postup je jednoduchý – vybrat destinaci, termín, počet osob, zvolit typ ubytování (jestli celý dům nebo stačí soukromý pokoj) a cenové rozpětí.
V Gaetě jsme bydleli v typickém starém loftovém bytě v historické části městečka. S našim hostitelem jsme byli v kontaktu už několik týdnů před cestou. Zodpovídal všechny naše dotazy, doporučil ubytování v Římě, po našem příjezdu nás vyzvedl na autobusové zastávce, dal spoustu cestovatelských tipů a pozval nás do svého druhého domova na večeří. Se svojí přítelkyní nás pohostili výbornou italskou kuchyní. Byl to moc příjemný večer, cítili jsme se jako u dlouholetých přátel. 😊
V Římě jsme si našli byt s terasou. Byl docela dost vzdálený od centra, ale hned u zastávky autobusu. (První noc v Římě jsme bydleli v hotelu přes www.booking.com, blízko hlavního nádraží Termini. Přiletěli jsme totiž pozdě večer a hned dopoledne následujícího dne jsme vlakem přejížděli k moři do Gaety).
Možná může být pro někoho nevýhoda, že za ubytování se platí už v okamžiku rezervace. Dost často lze však rezervaci bez poplatku zrušit i 24 hodin před příjezdem (záleží na podmínkách jednotlivých hostitelů).

V číslech:
zpáteční letenky pro 2 dospělé osoby, jedno dítě a jedno batole – 7 000,-Kč,
ubytování 9 nocí v Gaetě – 15 000,-Kč,
ubytování 1 + 3 noci v Římě – 1 500,-Kč + 4 500,-Kč,
vlak a autobus z Říma do Gaety a zpět – cca 1 000,-Kč,
transfery z a na letiště a doprava mhd po Římě – cca 1 000,-Kč.
Celkem letecky do Itálie za 4 člennou rodinu na 14 dni – 30 000,-Kč.

Tipy:
- při létání s dětmi se vyplatí sbalit se minimalisticky - neměli jsme žádné zavazadlo k odbavení, všechna pouze příruční (Timiho kufr je zároveň odrážedlem :) ). Důležitým kritériem při výběru ubytování pro nás bylo, zda-li je součástí vybavení pračka,
- do kufru se nám vešel praktický dětský bazének – hodil se jak na pláži u moře, tak na terase v Římě,
- místenky na vlak z Říma do Gaety a zpět lze zakoupit na http://www.trenitalia.com/,
- Gaeta byla sice oceněna za svoji pláž, ale přeci jen se stále jedná o Itálii (špinavou),
- vynikající pizza v GaetěPizzeria Corso Attico,
- vynikající zmrzlina v GaetěIl Pinguino,
- neberte si s sebou bankovku v hodnotě 500 eur, nikdo vám ji nebude chtít přijmout ani proměnit (ani na poště, ani v bance!),
- v Římě jsem byla už po třetí, ale nikdy předtím jsem nenavštívila park Villa Borghese. Je sice vyprahlý (v létě), nebyla možnost si jen tak sednout na zem a chvilku pobýt, ale nachází se tam sympatické jezírko - půjčení loďky na půl hodiny vyjde na 3 eura na osobu (malé děti zdarma). Byla to příjemná přestávka během tour de "rozpálené centrum Říma".

Máte tip na nějaký výlet, dovolenou s dětmi?









Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com