Naše cesta k minimalismu

Začali jsme žít více minimalisticky. Zredukovali jsme (a stále na tom dále pracujeme) vybavení naší domácnosti, přestali jsme si kupovat věci, které vysloveně nepotřebujeme, hmotné dárky nahrazujeme zážitky.

Minimalismus ulehčuje život ve všech směrech. Méně uklízíte, jste svobodnější, více si užíváte života. Máte menší výdaje, a tak se nepotřebujete tolik hnát za penězi. Přestala jsem mít nutkání obcházet nejrůznější obchody a začali jsme více cestovat (často s využitím sdílených domovů).

Cesta k minimalismu není jednodenní záležitostí. Zbavovat se nepotřebných věcí se člověk musí naučit. Co už je „nepotřebná věc“ a co není, je často obtížné rozhodnout. Velmi mi pomohly knihy Zbavte se nepořádku od Karen Kingston a Domácnost bez odpadu od Bey Johnson.
Dobré je „pracovat na tom“ ve dvojici – vzájemně se s někým podpořit v tom, čeho se zbavit, co vyřadit z našeho života a tím si odlehčit a často i zároveň pomoci našemu zdraví (jako v případě nejrůznějších zbytečných umělohmotných kuchyňských „udělátek“, nekvalitních svíček nebo třeba syntetického oblečení).

Věci, které se nám již nehodí, posíláme dál:
oblečení po našich dětech půjčujeme kamarádům (půjčujeme, protože co kdyby se nám v budoucnu oblečky ještě hodily 😊),
z mého a Zbyndi šatníku jsme vyřadili, co nenosíme a odnesli to na akci SWAP: zbavte se chytře věcí, máte na víc! pořádané SVĚT-HUB, kde se vše rozebere ještě týž den dalšími návštěvníky, kteří často také něco přinesli, nebo to putuje dál na charitu,
věci z krabice "nevhodné dárky" jsme prodali přes Letgo lidem bydlícím blízko našeho bydliště,
nadbytečný nábytek a jiné vybavení schované na "třeba se bude jednou hodit“ jsme rozdali rodině a blízkým sousedům, a co zbylo, jsme nabídli ve facebookové skupině, kterou jsem vytvořila pro účely sdílení mezi sousedy.

Je úžasné, jak se člověku vše vrací. Jednou pomůžete vy a jindy pomůže někdo vám. Čím víc dáváte, tím víc dostáváte. Těší mě to hlavně u nehmotných věcí, jako je dobrý pocit, něčí pomoc, když potřebujete, nebo třeba noví známí. Platí to však i u věcích hmotných. Od kamarádů, kteří mají starší děti, něž my, dostáváme oblečení na naše kluky, anebo se nám stalo, že jsme přes výše zmíněnou facebookovou stránku zapůjčili dětskou ohrádku a o několik týdnů později jsme dostali od těch stejných lidí vysavač, který jsme zase poptávali my. 😊

Minimalismus se hodí i při cestování. Balení vám zabere méně času, netaháte se s těžkými zavazadly a můžete ušetříte na letence:
není potřeba vozit hodně oblečení, stačí přibalit kousek mýdla s jelenem,
místo několika lahviček s kosmetikou postačí pro celou rodinu jedno tuhé mýdlo na tělo a druhé na vlasy (více v článku Na tělo bez chemie),
V případě děti není třeba brát hodně hraček - nám postačí několik malých autíček, 2 menší míče, 2 malé lehké knížky, skladné společenské hry (pexeso, karty, …) a kouzelná tužka od Albi - na té kluci poslouchají pohádky při delších přejezdech autem nebo v letadle. Náčiní na hraní v písku vám případně půjčí nějaké jiné dítě, jako třeba nám v lednu na Tenerife, kam nás ho nenapadlo vzít.

Minimalismus je cesta, která vám otevírá nové obzory. Začnete si více vážit toho, co máte, více se radovat, více prožívat a více zažívat, a přitom vám stačí méně. 😊

Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com